Selasa, Jun 29, 2010

SUAMI YANG BERTANGGUNG JAWAB


Perkahwinan dalam Islam bukan sekadar untuk memenuhi tuntutan biologi terhadap satu sama lain, malah satu daripada tanda kekuasaan dan kebesaran Allah Yang Maha Esa, iaitu kekuasaan-Nya menyatukan dua makhluk yang berlainan jantina serta mempertautkan hati kedua-duanya dengan ikatan kasih mesra. Maka, suami yang baik ialah yang menyayangi serta melindungi isterinya dari perkara berbahaya atau memudaratkannya.

Saad bin Abi Waqas r.a menceritakan bahawa Rasulullah s.a.w pernah bersabda: ’Nafkah (infak) yang kamu berikan semata-mata kerana Allah nescaya diberi pahala oleh Allah, bahkan apa yang kamu berikan untuk makanan isteri kamu (perbelajaan rumahtangga) akan diberi pahala juga oleh Allah.” Riwayat Al-Bukhari.

Oleh itu suami adalah ketua keluarga yang bertanggungjawab memastikan isterinya memperoleh keperluan hidup seperti tempat tinggal, makanan dan pakaian yang secukupnya. Suami juga hendaklah membimbingnya agar selamat daripada api neraka.

Firman Allah bermaksud: "Kaum lelaki itu ialah pemimpin dan pengawal yang bertanggunjawab terhadap kaum perempuan, oleh sebab Allah melebihkan sebahagian mereka atas sebahagian yang lain, dan juga kerana orang lelaki telah memberi nafkah daripada harta mereka..." (an-Nisa: 34)

Moga kita (khususnya saya), akan sentiasa diberikan taufiq dan hidayah-Nya agar tidak lalai dengan tanggungjawab dan amanah yang telah Allah anugerahkan ini. Kepada bakal-bakal suami, 'kemaskan diri' dan buatlah persiapan dengan secukupnya sebelum melangkah ke gerbang baru yang sudah pastinya jauh berbeza.

Wallahu'alam.

Tiada ulasan: